top of page

2020 de Bizi Daha Mutlu Edebilecek 9 Aliskanlik (Turkish Blog)

Updated: May 23


Yeni seneye girerken cok heyecanlanip umitleniyoruz. Ama neden?

Sanirim 365 yeni gunu barindiran yepyeni bir sene bize umit veriyor. Belki bu sene daha guzel seyler olacak! Aslinda takvim yilini biz cikardik, her yeni gune ayni heyecanla baslamak mumkun.

Ama alismisiz bir kere kutlamalarla girdigimiz yeni sene belki en guzel dileklerimizin gerceklesecegi yil olacak. Neden olmasin? Bize guzel enerji ve umit verdigi surece herseye raziyim.

Sizinle kendi benimsedigim, bir cok sevdigim ve izledigim insanlardan ve kaynaklardan ogrendigim bazi aliskanliklari paylasacagim. Bazisi uzerinde halen calisiyorum, bazisi artik cok kolay geliyor. Onemli olan hepsini istikrar ile yapmak ve aliskanlik haline getirmek.

  1. Eger henuz yapmadiysaniz, once biraz vakit ayirin 2019 senesinde yasadiginiz mutlu olaylar ve anilari listeleyin. Eger benim gibiyseniz, bir cok anin fotografini cekiyorsaniz telefonunuzdaki resimler, takvim turuyorsaniz orada ekledikleriniz sizin hatirlamaniza yardimci olacaktir. Insan beyni sadece olmayanlari veya kotu olan seyleri daha cok hatirladigi icin bu liste bile size mutlaka iyi gelecektir. (Cok kotu bir kayip yasayana saygim sonsuz bur arada; bu butun seneyi veya seneleri bile cok uzucu yapabilir tabii ama umarim oyle bir yilda bile baska guzellikler gorme sansiniz olmustur.)

  2. Ruh ve fiziksel sagligimiza ozen gostermemiz gerektigini bilmeyen, duymayan kalmadi eminim ama yine de hatirlatmakta sakinca yok bence.

  • Meditasyon, iki dakika icin bile olsa bizi bu yogun ve kalabalik hayatimizda dinginlestiriyor.

  • Mindfulness her an ani yasamamiza yardimci oluyor.(Surekli gecmise veya gelecege konsantre olmak yerine)

  • Spor, basit bir yuruyus ve hareket hepimiz icin cok onemli. Spor sadece fiziksel olarak degil manen de super iyi geliyor.

  • Agriyan bir yeriniz varsa onun iyilesmesi icin gereken seyleri duzenli yapmak da kendimize iyi bakmanin on sartlarindan.

  1. Sukrettigimiz seyleri yazdigimiz bir defterimizin olmasi veya her gun kendi icimizden bunlari hatirlamak bizi daha mutlu kiliyor; bunu bilim de kanitladi artik. Sahip olamadiklarimiza degil, zaten var olan zenginligimizi (sevgi, ask, akraba, ev, vb.) gormek bize iyi geliyor. Yoksa insanin yapisi bu, hep daha fazlasini istiyor. Buddhismi ilk cikaran kisi bosuna degil anlamis insanlarin kendi iskencelerini bazen kendinin yarattigini. Fakir daha cok para tabii ki istiyor ama 1 milyon dolari olan da 2, 3, 5 milyon dolari istedigi icin bunaliyor farketmis. Cok dogru.

  2. Kalkar kalmaz telefonumuzu elimize almamak ve onun yerine sakin bir kahvalti etmek de bizler icin cok daha saglikli. Nasilsa cogumuz bir daha gun boyu telefonu elimizden birakmiyoruz, bari sabahimiz normal olsun. Tabii ayni seyi aksam da tekrarlamak guzel fikir. Yatmadan once telefona bakmamak beynimizi sakin birakiyor daha iyi bir uyku icin.

  3. Medyanin %90 daha kotu haberleri anlattigini unutmayin. Butun dunyaya bakisimizi maalesef hep kotu haberleri karsimiza getirerek degistiriyorlar. Her an aslinda cok daha guzel seyler oluyor dunyada ama haber olmuyor onlar. Steve Pinker var kitaplarinda binlerce arastirmasi var. Kuresel isinma disinda dusundugumuzden cok daha iyiye gidiyor hersey aslinda. TV seyrederek, gazete okuyarak bunu anlamak mumkun degil farkindaysaniz.

  4. Unutmayin; siz dusunceleriniz degilsiniz. Hepimizin beyninde gunde binlerce dusunce gelip gidiyor. Bunlari duyabiliriz ama dinleyip ona gore karar vermek zorunda degiliz. Pozitif psikoloji dali “negativity bias” diye bir tanim getirdi onumuze. Bu da insanlarin kotu seylerden daha cok etkilendigini ispatliyor. Bir kotu lafa, olaya karsi en az 4 tane iyi duymalisiniz ki dengelensin. Bunu bilince cok kotu seyler dusunsek bile bunun sadece insan olmanin bir parcasi oldugunu bilerek, bilincli bir sekilde hayatimizdaki olumlu olaylari, insanlari, laflari arttirabiliriz.

  5. Once kendinize guzel bir mektup yazin sonra her sabah kendinize okuyun. Mektupta bugun olmus gibi butun hayallerinizi yazin. “Cok guzel evim olacak” degil “Cok guzel bir evim var” gibi. Nasil olacagini dusunmeden yazin. Her gun okurken mumkunse olmus gibi icinizde hissedin. Bu isteklerinizi daha canli tutacak ve surekli olumluda kalmanizi saglayacak.

  6. Butun bu aliskanliklari edinmek icin takviminize koyun. Hatirlatma fonksiyonlarini kullanin. Kendinizle toplantiniz var gibi bunu ciddiye alin. Her gun saat 2de meditasyon, haftada 3 gun spora gidecegim gibi herseyi ekleyin ve acil durumlar disinda degistirmeyin. Bu kendinize olan sozunuz olmali.

  7. Hayatimiza anlam katmak da her zaman bizi mutlu eden bir olgu. Dunyada mumkun olsa neyi degistirirdiniz sorusunu kendinize sorarak baslayabilirsiniz. Peki bu konuyla ilgili sizin kucuk veya buyuk katkilariniz ne olabilir? Bu konuya egilen dernekler var mi onlarla calissaniz? Ya da surdurebilirlik konusunda birseyler yapmak istiyorsaniz kendi evinizde bazi degisikliklerle baslayabilir misiniz? Kendiniz ve kendi maddi istekleriniz disinda daha buyuk bir amac ugrunda minicik de olsa caba gostermek sabahlari daha iyi bir sebeple kalkmamiza, kendimizi daha cok ise yarar hissetmemize yardimci oluyor.

Butun bunlari veya bir kismini benimseyip yapmaya basladiktan sonra arada planlandigi gibi gitmese de tumuyle vazgecmeyin. Tekrar baslamak icin yeni bir yil, Ocak 1 ve hatta haftabasi, ayin ilk gunu olmasi gerekmiyor. Ayrica Ocak ayinda Subat ayinda olumsuz birseyler olursa hemen butun 2020yi cope atmayin. Bunu hep goruyorum. Butun senenin ne sucu var? Hatta ben 30 Aralikta bile seneyi bitirmis saymiyorum. Belki en bekledigim sey 31 Aralikta olacak?

Yetiskinler olarak ayrica biliyoruz ki her gun sahane gecemez; o yuzden guzel, mutlu gunlerimizin kotulerden fazla olmasini diliyoruz hep.

Umdugunuzdan da guzel bir 2020 olmasi dilegi ile!

Iyi ki hayatimdasiniz.

Ozlem Erol

bottom of page